ORGANIZACYJNO-GOSPODARCZA I PRAC DOMOWYCH

1.W zakresie organizacyjnym:

a) Przygotowywania pomieszczeń WTZ na uroczystości:

- właściwego ustawiania stołów

- umiejętnego nakrywania stołów (adekwatnie do uroczystości)

- dekoracji stołów (nauka odpowiedniego do okazji dekorowania wnętrz mieszkalnych)

b) Wykonywania dekoracji:

- składania serwetek (elementy origami)

- wykonywania serwetek w zależności od okazji (haftowanie, malowanie na płótnie, prace na szydełku, tkanie)

- wykonywania przedmiotów artystycznych zdobiących dom

- malowania ceramiki, szkła

- bukieciarstwa

- przygotowywania dekoracji okolicznościowych (stroiki świąteczne, pisanki itd.)

2.W zakresie gospodarczym:

- odpowiedniego sprzątania pomieszczeń warsztatu (ciągi komunikacyjne, toalety)

- kształtowania umiejętności właściwego podziału prac podczas sprzątania – przygotowywania planu dyżurów

- prawidłowego postępowania ze sprzętem sprzątającym – nauka posługiwania się urządzeniami do utrzymywania czystości

- odpowiedniego posługiwania się środkami chemicznymi – nauka odpowiedniego dozowania środków czystości

- dbania o czystość i estetykę pomieszczeń i ich otoczenia

3.W zakresie prac domowych:

- umiejętnego planowania i organizacji prac domowych

- mycia naczyń (ręcznego i automatycznego) oraz ich wycierania

- prania ręcznego i automatycznego

- odpowiedniego krochmalenia i prasowania

- dokonywania odpowiednich zakupów

- przygotowywania zapraw i mrożonek

- dbania o czystość osobistą i posiadanej odzieży